Groen licht voor ontwikkeling Enclave op Hembrugterrein

Groen licht voor ontwikkeling Enclave op Hembrugterrein


18 september 2020
Tientallen jaren na de laatste ontploffing in het plofbos heeft een groep enthousiaste creatieve ondernemers de handen ineen geslagen. Zij willen de Enclave op het Hembrugterrein in Zaandam nieuw leven in blazen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de vergunningen afgegeven om dit mogelijk te maken.

De Enclave bestaat uit elf monumentale gebouwen aan de rand van het bos. In de panden werd voorheen munitie geproduceerd en er werden voorraden opgeslagen. Straks komen hier 26 woningen. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Op deze prachtige plek geven we de aankomende ‘Hemburgers’, zoals zij zichzelf noemen, graag de mogelijkheid om de monumentale gebouwen te transformeren zodat ze er kunnen werken en wonen. Een mooie stap voor het Hembrugterrein.’

Inspirerende plek

Initiatiefnemer Joris Laarman vertelt: ‘Het is altijd onze droom geweest om te wonen en te werken op zo’n inspirerende plek. De Hemburgers hebben als gemene deler dat het allemaal makers zijn die iets kunnen opbouwen. Zo’n groep bij elkaar gaat een heel bijzondere synergie opleveren die veel meer is dan de afzonderlijke deelnemers.’

Voorbereidingsbesluit

‘Voor het Hembrugterrein geldt een voorbereidingsbesluit', legt wethouder Breunesse uit. 'Dat betekent dat er in afwachting van het nieuwe bestemmingsplan voor het terrein geen ontwikkelingen worden goedgekeurd. Het plan van de Hemburgers hadden we echter al opgenomen in het voorbereidingsbesluit als wenselijke ontwikkeling. Ik ben blij dat we dus groen licht kunnen geven.' Met de ontwikkeling van de Enclave worden omliggende bedrijven en industrie niet belemmerd.

Meer weten? Kijk dan op de website van Enclave Hemburg.

foto van de Enclave

Gebouw A8/A9

foto van de EnclaveGebouw A5

foto van aankomende bewonersDe aankomende bewoners van de Enclave. (fotograaf Thijs Wolzak, gemaakt voor ingang van de corona-maatregelen)

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl