Mobiliteitsplan Hembrug: minder auto's, meer fietsen én openbaar vervoer

Mobiliteitsplan Hembrug: minder auto’s, meer fietsen en openbaar vervoer


15 juli 2022
In de toekomst gaan meer mensen op de fiets, lopend of met het openbaar vervoer naar het Hembrugterrein in plaats van met de auto. Dat is een van de ambities in het Mobiliteitsplan Hembrug. Dit is in lijn met het Zaans Mobiliteitsplan. Het college van burgemeester en wethouders heeft 12 juli ingestemd met het Mobiliteitsplan Hembrug. Hiermee legt het college het plan voor aan de gemeenteraad om er een besluit over te nemen.

Wethouder Gerard Slegers: ‘Het zal op het Hembrugterrein de komende jaren drukker worden. We willen toekomstige bewoners, ondernemers en bezoekers stimuleren om meer duurzame keuzes te maken als het gaat om vervoer. We verwachten dat de keuze voor de auto met de voorgestelde maatregelen met 20% zal dalen.’

Voldoende ruimte voor groen en ontmoetingsplekken

Gemeente Zaanstad en Hembrug Zaandam BV werken samen aan de herontwikkeling van het Hembrugterrein. Het terrein is op dit moment vooral aantrekkelijk voor auto- en fietsverkeer. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Dit unieke gebied in Zaanstad wordt de komende jaren een prachtige plek om te wonen, werken, verblijven en recreëren. We willen voorkomen dat het vol komt te staan met auto’s. Zo blijft er ook voldoende ruimte voor groen en ontmoetingsplekken.’ Voor het maken van het mobiliteitsplan zijn de ondernemers op het terrein, omwonenden, Vervoerregio Amsterdam en andere geïnteresseerden ondervraagd.

Voorstel van twaalf maatregelen

In het mobiliteitsplan staat een voorstel van twaalf maatregelen. Zo worden lopen, fietsen en het gebruik van openbaar vervoer gestimuleerd door de inrichting van de openbare ruimte. Er moeten meer bussen gaan rijden. Daarnaast moet een hoogwaardige openbare verbinding over het water richting Amsterdam kansen bieden. Ook worden de mogelijkheden voor betaald parkeren en deelmobiliteit verder onderzocht. Deelmobiliteit zorgt ervoor dat mensen kunnen kiezen welk vervoersmiddel ze gebruiken. Zoals deelauto’s, deel-bestelbusjes, cargobikes, scootmobielen en fietsen.

impressie meer fietsen naar HembrugImpressie: meer fietsen naar Hembrug

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl