Toekomstvisie Hembrugbos naar de raad

College legt toekomstvisie Hembrugbos voor aan gemeenteraad


11 februari 2022
Decennialang was het Hembrugterrein een plek waar men wapens, patronen en munitie maakte. Hier ontstond een uitgestrekt bosgebied: het Hembrugbos. In dit bos werden munitie en explosieven getest en opgeslagen. Samen met Zaanse bewoners maakten we een toekomstvisie voor het bos. Deze visie legt het college nu voor aan de gemeenteraad.

Wessel Breunesse: ‘Dit bos is uniek voor Zaanstad en ecologisch waardevol. Een deel van het bos willen we openbaar toegankelijk maken voor bezoekers, om te kunnen genieten van de bijzondere natuur. Het monumentale plofbos willen we juist minder toegankelijk houden. De ecologische waarde willen we versterken. We willen het bos groter maken door bomen te planten. Ook willen we het bos door de woongebieden latend doorlopen. Zo wordt het Hembrugterrein nog aantrekkelijker voor toekomstige bewoners, bezoekers en ondernemers.’

Wandelpaden voor bezoekers

Het Hembrugbos was onderdeel van het militaire terrein en daarmee ontoegankelijk. Het bos kon jarenlang zijn gang gaan. Hierdoor is het bos nu ecologisch heel waardevol. We kunnen het bos opsplitsen in drie delen. Het naoorlogse bos, het extra ontoegankelijke monumentale plofbos en het broekbos. Met respect voor de natuur maken we het bos iets toegankelijker voor bezoekers. Bijvoorbeeld met wandelpaden. Verder gaan de hekken om het bos weg. In plaats daarvan komen er natuurlijkere opties. Zoals sloten en/of onderbegroeiing. Ook heeft het Hembrugbos veel historische elementen, zoals bovengronds leidingwerk, bliksemafleiders en aardenwallen. Voor de sfeer willen we deze zoveel mogelijk bewaren.

Bewoners en ondernemers

De komende jaren komen er 1.000 nieuwe woningen rondom het Hembrugbos. Hier gaan ongeveer 2.200 mensen wonen. Ook komen er misschien nieuwe ondernemers. Voor deze (toekomstige) bewoners en bedrijven is het Hembrugbos straks een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte. Maar het Hembrugbos heeft huist een mysterieus karakter omdat delen van het bos ontoegankelijk zijn. Door alleen een deel van het bos toegankelijk te maken, kunnen we het bos blijven beschermen.  

foto van het Hembrugbos

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl