Ontwikkeling

Hembrug ontwikkelt

Hembrug Zaandam BV is de eigenaar van het Hembrugterrein. Zij maken de plannen voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Daarbij  nemen ze de ideeën van bewoners en ondernemers op en rondom het Hembrugterrein én anderszins geïnteresseerden mee in de verdere uitwerking van de plannen. Op hun site kun je meer lezen over de plannen én jouw idee, wens of zorg per thema met hen delen. Bijvoorbeeld over de 7 thema's uit het Masterplan Hembrug: landschap, openbare ruimte, mobiliteit, geluid, programma, stedenbouw en duurzaamheid.

Hembrug Ontwikkelt

Bestemmingsplan

Om het gebied te kunnen ontwikkelen is een bestemmingsplan nodig waardoor op het terrein gewoond mag worden. Op dit moment mag dat niet. In 2017 is een omgevingsplan opgesteld om wonen op het Hembrugterrein mogelijk te maken. In 2019 haalde de Raad van State een streep door dit plan, vooral omdat de bedrijven in het havengebied van Amsterdam bezwaar maakten tegen het wonen op het zuidelijk deel van het Hembrugterrein.  

Noord Hollands Dagblad over verwerpen omgevingsplan

Omdat het huidige bestemmingsplan verouderd is, geldt op dit moment een zogeheten voorbereidingsbesluit, Dat betekent dat er in afwachting van het nieuwe bestemmingsplan voor het terrein geen ontwikkelingen worden goedgekeurd.  Om op termijn toch te kunnen wonen in het gebied wordt op dit moment gewerkt aan een bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein. Deze plannen worden eind 2021 aan het bestuur voorgelegd en zullen dan ook de inspraak in gaan. Tegen die tijd is op deze website meer informatie te vinden over dit bestemmingsplan.

De Enclave

Tientallen jaren na de laatste ontploffing in het plofbos heeft een groep enthousiaste creatieve ondernemers de handen ineen geslagen. Zij willen de Enclave op het Hembrugterrein in Zaandam nieuw leven in blazen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de vergunningen afgegeven om dit mogelijk te maken. De Enclave bestaat uit elf monumentale gebouwen aan de rand van het bos. In de panden werd voorheen munitie geproduceerd en er werden voorraden opgeslagen. Straks komen hier 26 woningen. 

De Enclave

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl